Amsterdam gaat huur van bijstand klanten zelf overmaken aan woningcorporaties

0
99

De gemeente Amsterdam gaat mensen met een bijstandsuitkering en een huurachterstand aanbieden de huur op de uitkering in te houden.

Daarover is met woningcorporaties en maatschappelijke dienstverleners een convenant gesloten. 

Met dit convenant slaan we drie vliegen in een klap, aldus SP-wethouder Arjan Vliegenthart. Corporaties krijgen de huur overgemaakt, de huurder kan in zijn huis blijven en de gemeente is geen geld kwijt aan ontruimingen, overlast, zorg en schuldhulpverlening.

Met het convenant “Geregelde betaling” hebben Amsterdammers de mogelijkheid volwaardig mee te doen. Ook als ze schulden hebben, behouden ze hun woonplek.

Vorig jaar hield de gemeente Amsterdam met woningcorporatie Rochdale al een pilot met het inhouden van de huur op de bijstandsuitkering in stadsdeel Zuidoost. Het werkt als volgt: bij twee maanden huurachterstand stuurt de woningcorporatie een bericht naar de gemeente. Die neemt contact op met de huurder en stuurt bijvoorbeeld een hulpverlener vanuit de maatschappelijke dienstverlening langs om de schuldenproblematiek te bespreken.

Het is de bedoeling dat de nieuwe methode eind volgend jaar over de hele stad is uitgerold. ‘Daarbij hebben woningcorporaties de laatste jaren geen huurverhogingen doorgevoerd’, vervolgt Vliegenthart. 

De gemeente Rotterdam laat weten dat in plaats van de huur in te houden op de uitkering door middel van een derdenbetaling Rotterdam “budgetbeheer basis” aanbiedt. Dit instrument bestaat sinds deze maand in IJsselmonde. Over een half jaar is het voor de hele stad beschikbaar. 

De uitkering en overige inkomsten gaan naar de Kredietbank Rotterdam (KBR) die daar alle vaste lasten (huur, energie, water en premie zorgverzekering) van betaalt. Hierdoor voorkomt de gemeente dat Rotterdammers op straat komen te staan of niet naar het ziekenhuis kunnen.

Rotterdam heeft ervoor gekozen niet alleen de huur te betalen, omdat als de huur niet wordt betaald er ook een grote kans is dat er betalingsproblemen zijn met de energierekening of de zorgverzekering. Deze dienstverlening is ook voor Rotterdammers die geen uitkering van de gemeente hebben en is gratis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in