Amerikaanse moslim Robert Dixon Crane overleden

0
432
Robert Dickson Crane/ Farouk Abdul-Haq.

Robert Dixon Crane adviseur van de voormalige president van de Verenigde Staten, Richard Nixon, is afgelopen zondag 12 december 2021 op 92-jarige leeftijd overleden.

Wat Crane onderscheidde van vele adviseurs van Amerikaanse presidenten, was zijn bekering tot de islam op het hoogtepunt van zijn carrière om de rest van zijn leven te wijden aan de islam.

Robert Dixon Crane werd geboren op 26 maart 1929 in Cambridge, Massachusetts, in het oosten van de VS. Hij was van plan om een ​​internationale journalist te worden toen hij in zijn tienerjaren was, dus leerde hij Russisch.

In 1948 werd hij de eerste Amerikaan die werd toegelaten tot de Universiteit van München in Duitsland. Toen hij na zijn ervaringen in Europa terugkeerde naar de Verenigde Staten, wilde Crane zichzelf verbeteren op het gebied van recht en voltooide hij zijn hogere opleiding en doctoraat aan de Harvard Law School, een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld.

Tijdens zijn studie aan de Harvard Universiteit was Crane zeer actief en had hij het eerste tijdschrift over internationaal recht van de universiteit opgericht.

Crane, die sinds 1962 in de denktanks van Washington werkte, had een hechte relatie met Richard Nixon. Nixon zag Crane niet alleen als een goed geïnformeerde kerel, maar hij zag hem ook als een adviseur die hij in zijn toekomstige politieke carrière aan zijn zijde nodig zou hebben. Toen Nixon de presidentiële race in 1968 won, haalde hij zijn goede vriend Crane naar het Witte Huis.

Crane werd benoemd tot vice-voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad en kreeg ook de taak speciale rapporten voor president Nixon te schrijven. Veel van deze rapporten gingen over de islam en moslims. Wat aanvankelijk begon als een baan, maakte Crane uiteindelijk de persoon met de meeste kennis over de islam in het Witte Huis op dat moment.

Robert Crane, die het Witte Huis verliet nadat Richard Nixon op 9 augustus 1974 ontslag had genomen als president, zette zijn carrière voort in de juridische en financiële sector.

Al snel deden zich belangrijke ontwikkelingen voor waardoor Crane tussen de moslimwereld kon leven en moslims van dichtbij leerde kennen. in 1976 vestigde Crane zich op verzoek van de Amerikaanse regering in Bahrein als economisch adviseur van de  Amerikaanse regering.

In die tijd ontmoette Crane, wiens hart gepassioneerd werd door de islam dankzij zijn reizen naar verschillende islamitische landen tijdens zijn jaren in Bahrein, de beroemde Franse denker Roger Garaudy (1913-2012), die ook op het pad van de islam was. Tijdens zijn diepgaande gesprekken met Garaudy vond Crane  overtuigende antwoorden op veel vragen waar hij, met zijn kennis, geen antwoord op had.

Toen Crane in 1980 uiteindelijk besloot moslim te worden, koos hij doelbewust voor een nieuwe islamitische naam die recht deed aan zijn levensstijl: Farouk Abdul-Haq.

Wat betreft het woord “Al-Faruq”, het is de titel van het symbool van gerechtigheid in de geschiedenis van de islam. Het was de bijnaam van de metgezel van profeet, Omar Ibn Al-Khattab, wat “het onderscheid tussen waarheid en leugen” betekent, terwijl de naam “Abdul-Haq” hij die in volledige dienstbaarheid aan Allah staat betekent.

In 1981 bekleedde Robert Crane de functie van Amerikaanse ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, voordat hij de post verliet en na slechts twee jaar terugkeerde naar zijn burgerleven vanwege meningsverschillen met zijn politieke bazen in het Witte Huis.

Crane was tussen 1983 en 1986 directeur van het Islamitisch Centrum in Washington, voordat hij bij The International Institute of Islamic Thought kwam. De plaats waar Crane zich het meest op zijn gemak voelde, was het International Institute of Islamic Thought, opgericht door Ismail Raji Al-Farouqi en de Maleisisch politicus Anwar Ibrahim.

In 2011 werd hij aangeworven door de grootste denktank in de wereld, de Qatar Foundation in Qatar, om een cursus te geven over “How Policy is Made in Washington”. Toen hij op 1 januari 2012 aankwam, werd hij opnieuw aangesteld als hoogleraar en directeur van een nieuw onderzoekscentrum in de Qatar Faculty of Islamic Studies, getiteld het Centre for the Study of Islamic Thought and Muslim Societies.

Crane heeft voor veel politieke organisaties gewerkt in de islamitische wereld, vooral in de Verenigde Staten. Waar hij probeerde mensen te leiden en zijn eigen ervaringen aan hen over te brengen door middel van lezingen en boeken. Hij behoorde tot de 500 meest invloedrijke intellectuelen in de moslimwereld. In een recent interview benadrukte Crane dat moslims meer betrokken moeten zijn, actiever moeten handelen en meer invloed moeten uitoefenen in hun samenlevingen.

Noot van de redactie: Aan God behoren wij en tot Hem zullen wij terugkeren. Moge God, Robert Dickson Crane/Farouk Abdul-Haq, in genade ontvangen en hem belonen voor zijn werk binnen de islamitische gemeenschap en de mensheid als geheel.