Amerika verkoopt Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Marokko

Het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, dat gespecialiseerd is in militaire industrieën, bevestigde dat het de goedkeuring had gekregen van het Amerikaanse ministerie van Defensie om het Patriot-luchtverdedigingssysteem (Pac-3 MSE) te verkopen aan Marokko.

De goedkeuring van Washington houdt verband met de toespraak van het Polisario-front over het voeren van een “oorlog” tegen de Marokkaanse Strijdkrachten in de Sahara. Maar valt ook samen met de opkomst van Algerijnse bedreigingen tegen Marokko. Het Patriot-luchtverdedigingssysteem worden door Marokko ingezet aan de Algerijnse grenzen.

Met de levering van het Patriot-luchtverdedigingssysteem bevestigt het Witte Huis onder leiding van president Joe Biden om het Marokkaans Sahara te erkennen, aangezien Marokko het raketsysteem in de Sahara zal inzetten, aan de grens met Algerije, van waaruit de dreigingen van het Polisario-front komen.

Volgens de website van Inside Defense, hebben de Marokkanen in 2020 de overeenkomst met de Amerikaanse leveranciers getekend, tijdens de regering van voormalig president Donald Trump. De overeenkomst moest de goedkeuring van het Pentagon hebben en is door de huidige president Biden goed gekeurd.

Marokko is het eerste Afrikaanse land, die in 2022 het Patriot Pac-3 MSE-systeem, zal  ontvangen. Landen die in het bezit zijn van Patriot Pac-3 MSE-systeem zijn: Saoedi-Arabië, de VAE, Qatar, Koeweit en Bahrein, evenals andere landen uit Europa en Azië, zoals Duitsland, Nederland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Polen, Roemenië, Japan en Zuid-Korea en Taiwan.