Ambtenaar die geen homo’s wilde trouwen ontslagen

0
72

De gemeente Den Haag mocht een ambtenaar die geen homo’s wilde trouwen ontslaan. Dat heeft de centrale Raad van Beroep vandaag beslist.

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand had in een interview met het dagblad Trouw laten weten geen huwelijken te zullen sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Hij vond dat hij dit mocht, omdat hij al voor 2007 in deze functie actief was. In dat jaar stelde de gemeente Den Haag een nieuwe beleidslijn op waarin werd gesteld dat het beleid van de gemeente gericht is op het vergroten van de sociale acceptatie van homoseksualiteit en het tegengaan van discriminatie.

De Centrale Raad van beroep oordeelde dat de opstelling van de ambtenaar onverenigbaar is met het beleid van de gemeente. De Raad stelt dat er sprake is van een impasse in de arbeidsverhouding. Voor ontslag is het niet vereist dat die impasse het gevolg is van gevoerd beleid. 

Het standpunt van het college is volgens de Raad in overeenstemming met de huidige wetgeving. Na het ontslag zijn namelijk het Burgerlijk Wetboek en de Algemene wet gelijke behandeling gewijzigd. Deze wetswijziging biedt gemeenten de vrijheid om weigerambtenaren niet in dienst te nemen of te houden.

Pijl stelde in het RD dat hij al actief was als ambtenaar toen in 2007 het nieuwe beleid van de gemeente Den Haag tot stand kwam. Dit beleid heeft alleen betrekking op nieuw aan te stellen ambtenaren. „Ik heb nooit problemen gekregen, totdat dagblad Trouw me interviewde. Toen werd ik op staande voet weggejaagd.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in