Algerijnen willen geen moskee maar ziekenhuizen

0
81

Op de Algerijnse sociale  media is een actie gestart om de grootste moskee in Afrika te veranderen in het grootste ziekenhuis op het continent.

De inmiddels afgetreden Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika gaf in 2012 het startsein voor de bouw van de Grote moskee van Algiers (Djamaa el Djazaïr).

Het indrukwekkende gebouw in de hoofdstad Algiers kijkt uit over de baai van de Middellandse Zee en heeft een oppervlakte van 20 hectare. De minaret van 265 meter is de hoogste ter wereld. De 37-verdiepingen tellend gebouw zou voltooid worden in 2017 maar is nog in aanbouw.

Het zou de derde grootste moskee in de wereld worden, na de Grote Moskee in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina. De moskee zou plaats bieden aan meer dan 120 duizend gelovigen, met een middelbare school, een bibliotheek van de islamitische cultuur, een museum van kunst en islamitische geschiedenis, een collegezaal en een centrum voor onderzoek naar de geschiedenis van Algerije.

Met de bouw van de grootste moskee van Afrika wilde de afgetreden president concurreren met de Hassan II  moskee in Casablanca, nu nog de grootste moskee in Afrika.

https://www.youtube.com/watch?v=C-dDVx7A3T8

Maar de meeste Algerijnen beschouwen de bouw als een “paranoïde” plan van de afgetreden president, een voorbeeld van “grote verspilling” van publiek geld. De bouw heeft inmiddels meer dan 1,2 miljard Amerikaanse dollars gekost en het eind is nog niet in zicht

De moskee, gebouwd door het Chinees bedrijf, China State Construction Engineering (CSCEC) bekend van het bouwen van het Nationaal Zwemcentrum van Beijing, het Shun Hing-plein en het Stadion van de Martelaren in Kinshasa de hoofdstad van Congo.

Algerije telt meer dan 20.000 moskeeën volgens de Algerijnse ministerie van Religieuze Zaken. Omgerekend staat er dus op elke 500 meter in het land een moskee. De vraag is of Algerije dat nodig heeft.

Ziekenhuis in plaats moskee
Algerije is met 42 miljoen inwoners qua oppervlakte het grootste Afrikaanse land waarvan een groot deel zich in de woestijn bevindt. 

Maar het land heeft slechts 40 bedden per duizend inwoners volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en het Nationaal Agentschap voor het beheer van ziekenhuizen wees er in 2015 op dat de academische ziekenhuizen nog uit de periode van de Franse kolonisatie stamt.

Gezondheidsorganisaties hekelen daarbij het gebrek aan apparatuur in overheidsziekenhuizen en het tekort aan personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in