Algerije verbreekt alle diplomatieke contacten met Frankrijk

De Algerijnse president, Abdelmadjid Tebboune, beval het ministerie van Buitenlandse Zaken om alle diplomatieke contact met Frankrijk te bevriezen.

De president gaf opdracht aan de Franse afdeling van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om tot nader order niet te reageren op mededelingen of correspondentie van de Franse ambassade, in Algerije, of van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken uit Parijs, en van alle Franse autoriteiten.

Het bevel omvat samenwerking op het gebied van cultuur, onderwijs en hoger onderwijs, en de opschorting van het verkeer van officiële delegaties tussen de twee landen.

Afgelopen woensdag citeerde de Franse krant L’Opinion een officiële bron die bevestigt dat Macron afgelopen maandag probeerde contact op te nemen met Tebboune om hem uit te nodigen voor de Libië conferentie in Parijs. Maar dat Tebboune weigerde om met Macron te praten.

Deze informatie verklaart waarom de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra elke ontmoeting met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian of met Macron aan de zijlijn vermeed van de Libië conferentie van Parijs.

Deze nieuwe beslissingen zullen de spanning tussen Algerije en Parijs doen toenemen sinds de verklaring van Macron op 2 oktober 2021. Macron omschreef toen het Algerijnse regime als “moe en uitgeput”, en dat president Tebboune, met wie Macron goede contacten heeft,: “vastzit in een zeer gesloten systeem en hij het Algerijnse regime beschuldigde van verdieping van de haat tegen Frankrijk onder de Algerijnen.”

Vorige week zie president Tebboune in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat “hij niet de eerste zal zijn die de stap zet om de contacten met Frankrijk te hervatten, anders verliezen alle Algerijnen.” Hij legde ook uit dat: “de uitspraken van Macron erg gevaarlijk zijn en de waardigheid van de Algerijnen aantasten en dat hij geen enkele belediging van de Algerijnen zal accepteren.”