Al Fitrah-moskee ontvangt geld uit Koeweit

0
73

De alFitrah-moskee in Utrecht onderhoudt banden met een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit, die door de Amerikaanse overheid tot voor kort in verband werd gebracht met Al-Qaida.

Het AD meldt in het bezit te zijn van aanbevelingsbrieven van hoge geestelijken binnen de liefdadigsheidsintelling Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) uit Koeweit, waarin zij alFitrah uit Utrecht omschrijven als ‘een deugdelijke organisatie’ en melden dat de moskee geld nodig heeft. 

RIHS werd in juni 2008 door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de sanctielijst gezet, omdat het financiële en materiële steun zou hebben geleverd aan onder meer Al Qaida.

De Utrechtse moskee heeft onder meer geld nodig voor de huur en gewenste aankoop van haar pand. ,,Wij verzoeken jullie hen te steunen en te faciliteren,” schrijven de RIHS-geestelijken. De meest opmerkelijke brief is geschreven door Nayef al-Ajmi, de voormalige minister  van Justitie en Islamitische Zaken van Koeweit. Al-Ajmi werd in 2014 door de Amerikaanse onderminister van Financiën beschuldigd van financiële steun aan Al-Qaida. Hij ontkende, maar trad wel af. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelt dat dergelijke constructies niet thuis horen in Nederland. ,,Het is onwenselijk dat dit soort organisaties ook moskeeën in Nederland financieren.” Er zijn meer moskeeën in Nederland die financiële steun ontvangen vanuit het Midden-Oosten. Ook rond de bouw van de Blauwe Moskee in Amsterdam speelde het.  

De nauwe samenwerking tussen AlFitrah en de Koeweitse liefdadigheidsorganisatie RIHS wordt bevestigd door de vastgoedondernemer die het pand waarin de moskee is gevestigd, verhuurt. Suhayb Salam ontkent rechtstreeks geld te hebben ontvangen van RIHS, maar zegt wel internationale steun te krijgen. ,,Wij krijgen steun uit de moslimgemeenschap. Zowel nationaal als internationaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in