Afrikaanse diaspora viert Black History Month

0
173

Black History Month (BHM) is een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora.

De Black History Month wordt sinds 1976 elk jaar in februari gevierd in de Verenigde Staten en Canada. De BHM ook bekend als “Afro-American History Month” werd voorafgegaan door de ‘Negro History Week’ , die werd gevierd in de tweede week van februari. Deze viering van de “zwarte” geschiedenis in de Verenigde Staten werd in 1926 geïnitieerd door de Amerikaanse historicus, Carter G. Woodson, die hiermee het grote publiek wilde wijzen op de bijdrage die Afro-Amerikanen hebben geleverd aan de geschiedenis van het land.

Woodson koos de maand februari omdat Abraham Lincoln, Frederick Douglass (een van de belangrijkste voorvechters van de afschaffing van slavernij en een van de invloedrijkste schrijvers en sprekers uit de Amerikaanse geschiedenis) en Langston Hughes deze maand werden geboren. Voor de invoering van Black History Month werd de geschiedenis en tradities van de zwarte bevolking nauwelijks behandeld in geschiedenisboeken. De weergave van zwarte mensen in geschiedenisboeken bleef ook beperkt tot hun lage sociale status.

In de Nederlandse mainstream media wordt helaas weinig aandacht besteedt de Black History Month. Rond 2010 werd in Nederland Black History Month gevierd. De viering werd georganiseerd door Vereniging van Studenten van Afrikaanse Afkomst in samenwerking met Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis. In Black Achievement Month vinden allerlei activiteiten plaats gekoppeld aan de uitreiking van de Black Achievement Awards.

Een van de Afro-Amerikanen die worden geëerd is de eerdere genoemde Langston Hughes (1901-1967) was een Amerikaans dichter en schrijver van fictie en non-fictie. Door middel van zijn gedichten, verhalen en toneelstukken streed Hughes, in een tijd toen dat nog heel ongewoon was, voor bewustwording en emancipatie en tegen racisme en discriminatie.

In zijn gedicht My People komt de black is beautiful-filosofie duidelijk naar voren:  

The night is beautiful,
So the faces of my people.
The stars are beautiful,
So the eyes of my people
Beautiful, also, is the sun.
Beautiful, also, are the souls of my people.

De nacht is mooi,
Zo ook de gezichten van mijn mensen.
De sterren zijn mooi,
Zo ook de ogen van mijn volk
Mooi, is, ook de zon.
Mooi, zijn, ook de zielen van mijn volk.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in