Tunuhan Kuzu, een van de oprichters van de politieke beweging DENK, heeft met zijn buitenechtelijke relatie een einde gemaakt aan zijn politieke carrière.
Kuzu is niet de eerste politieke leider die hiervoor een tol moet betalen.
Verleidingen zijn groot, maar van politici, bestuurders en ambtenaren wordt volledige integriteit geëist. Een beetje integer bestaat niet. Het is dus maar de vraag of Kuzu tot en met de verkiezingen van volgend jaar nog in de commissie en Tweede Kamer-vergaderingen zal verschijnen.
Machtswisseling
Terwijl Kuzu en Oztürk in een Shakespeareaans drama zijn verwikkeld, is Farid Azarkan benoemd als fractievoorzitter. Boze tongen beweren dat Azarkan erin is geslaagd een wig te slaan tussen de oprichters van DENK. Door de ruzie tussen de Neder-Turken heeft Azakran de ruimte om volgend jaar lijsttrekker te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen
Azarkan kan afrekenen met het beeld van DENK als de Turken/Erdogan-partij. Om de Nederlandse, Turkse en Marokkaanse achterban in balans te houden, zal een Neder-Turk op nummer twee moeten staan. Durft de partij een nieuwe gezicht op nummer twee te zetten? Of blijft Azarkan de hete adem van Oztürk in zijn nek voelen?
Vriend en vijand zijn het erover eens dat Azarkan als lijsttrekker met debatten beter scoort dan Kuzu of Oztürk. Maar is dat wel genoeg voor de Turkse achterban om op de Neder-Marokkaan te stemmen?
Azarkan weet dat de machtige Turkse moskeekoepels Diyanat en Milli Görüş geen keuze hebben dan hun achterban te adviseren om op DENK te stemmen. Echter het advies van de Turkse moskeekoepels zal zijn; stem op een Neder-Turk. Zo houden zij Azarkan in het gareel terwijl de Neder-Marokkaan de puin mag opruimen.
De Marokkaanse moskeebesturen zijn verdeeld. Een deel steunt DENK, een ander deel niet. Azarkan is bij de moskeebesturen en religieuze Marokkanen niet populair vanwege zijn gemis aan religieuze binding.
Kapers op de kust
Terwijl DENK bezig is met crisiscommunicatie om de politieke schade te beperken, zijn ze bij rivaal Nida ongetwijfeld bezig met de vraag of ze de knallende ruzie bij DENK zullen gebruiken om volgend jaar mee te doen aan de landelijke verkiezingen.
Na tien jaar gemeenteraad in Rotterdam is Nourdin El Ouali, ex-fractievoorzitter toe aan een nieuwe uitdaging. Door de komst van DENK in Rotterdam – vier zetels tegenover Nida’s twee zetels – staat Nida vaker in de schaduw dan in de schijnwerpers.
Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle in de Rotterdamse raad speelt het politieke spel door slim zaken te doen met Nida, Leefbaar Rotterdam en met het College, terwijl Nida vaak leunt op de gunst van PvdA en GroenLinks-wethouders.
Het zou mij niet verbazen als voor het begin van de ramadan (eind april) of met het Suikerfeest, Nida bekend zal maken deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.
Electoraal pesten
El Ouali wil heel graag Kamerlid worden en dat is te begrijpen. Hij kan daarmee in landelijke debatten Nida positioneren als “het zachte alternatief” en zijn naamsbekendheid en die van Nida vergroten. Tegelijk kan hij een deel van het electoraat – dat nu op de lokale Nida stemt, maar landelijk op DENK – wegkapen.
Nida zal naast het gevecht met DENK ook moeten opboksen tegen Sylvana Simons die met haar Bij1 mee wil doen aan de landelijke verkiezingen. Simons zal zich vooral richten op de Caribische doelgroep, de achterban van Kick Out Zwarte Piet en veel Nederlanders die gemengde relaties hebben met mensen uit het Caribisch gebied en de Sahel.
Het resultaat zal zijn dat noch Nida noch Bij1 genoeg stemmen zullen trekken om de begeerde zetel in de Tweede Kamer te halen. Het effect is dat DENK zetels ziet verdwijnen waardoor de huidige drie zetels blijven staan en verdere groei is uitgesloten.
Kortom: Nida kan DENK niet beschadigen, maar wel met de hulp van Bij1 electoraal pesten en daarmee uiteindelijk de positie van de Nederlandse moslims en allochtonen verzwakken in de Tweede Kamer.