Advocaat Michiel Pestman en activist Jerry Afriyie aangehouden

0
57

De politie heeft vandaag in Rotterdam een groep van ongeveer tweehonderd mensen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangehouden die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.

Onder hen onder anderen GroenLinks-raadslid Simion Blom, de Amsterdamse advocaat Michiel Pestman en activist Jerry Afriyie. Advocaat Pestman heeft geen goed woord over voor het optreden van de politie. “Het is schandalig. Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodbevel was en wat dat inhield.

Foto: De Moslimkrant

Foto: De Moslimkrant

Er was in Rotterdam vrijdagavond laat een noodbevel van kracht. De agenten wisten volgens Pestman zelf ook niet wat ze moesten doen, nadat ze een groep van ongeveer tachtig demonstranten hadden ingesloten. “Niemand wist welke officier verantwoordelijk was en wat ze precies moesten zeggen.”

“Ik ben aangehouden terwijl ik mijn werk als advocaat deed. Ik heb nog met m’n papiertje gewapperd, alles. Dit krijgt nog een staartje. Ze zijn nog niet van mij af.”  Pestman kreeg een schikking van 150 euro aangeboden. Die heeft hij geweigerd. Zijn cliënt Jerry Afriyie werd ook aangehouden. Pestman: “Hij stond op een afstandje van de groep. Ze hebben hem er gewoon naartoe gesleept. Dat is evident volstrekt ten onrechte. Hij heeft niets kwaads in de zin.”

Foto: De Moslimkrant

Foto: De Moslimkrant

“De kern is dat je niet zomaar mensen mag oppakken, omdat je denkt dat ze gevaarlijk zijn”, vervolgt Pestman. “Een demonstratie mag je niet zomaar verhinderen. Daar moeten goede redenen voor zijn, maar die waren er helemaal niet.” Dat de politie te weinig agenten beschikbaar had, daar gelooft Pestman niet in. “Ze hadden toch ook genoeg mankracht om tweehonderd mensen aan te houden?”

Ik merkte ineens hoe rechteloos en machteloos je bent. Ik heb de hele dag niet gegeten. Er was geen wc. Op een gegeven moment stonden we in een busje te plassen. Mensonterend.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in