Advocaat-generaal EU-Hof: de Sahara is niet van Marokko

0
67

Advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie vindt dat de Sahara geen deel uitmaakt van Marokko. En valt dus niet onder de verdragen tussen de EU en Rabat. Dit blijkt uit een woensdag verspreide ‘opinie’ van Wathelet.

De mening van de advocaat-generaal is belangrijk, omdat het hof die in de meeste rechtszaken volgt.  Met zijn uitspraak stuurt de advocaat-generaal op politieke crisis met Marokko. De Europees Unie en Marokko werken nauw samen op het gebied van handelsakkoord, landbouw- visserijproducten. Maar ook op het gebied van het bestrijden van het terrorisme.

De Europese raad van betrokken ministers is bij het EU-hof in Luxemburg in beroep gegaan, nadat de EU-rechters in december het vrijhandelsakkoord met Marokko uit 2012 ongeldig hadden verklaard.

De reden was dat het akkoord helemaal niet rept over de bezetting door Marokko van de Westelijke Sahara, waar ook producten voor de EU vandaan komen. De Europese ministers hoopten het akkoord te redden door in beroep te gaan, maar als het aan Wathelet ligt, lukt dat niet.

In 1884 vestigde Spanje een protectoraat over de provincies Saguia el Hamra en Rio de Oro, een gebied dat later de naam Spaanse ofwel Westelijke Sahara kreeg. Toen Marokko in 1956 onafhankelijk werd van Frankrijk, gaf Spanje nauwelijks grondgebied uit handen. De Spaanse kolonisator behield het gezag in zowel de noordelijke enclaves Ceuta en Melilla, als in de bezette Sahara.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in