Adjunct-hoofdredacteur RTL: associeert hoofdbedekking met onvrijheid en onderdrukking

0
57

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws, Pieter Klein, is niet gecharmeerd van de hoofdbedekking die moslimvrouwen dragen. Dat schrijft Klein in zijn wekelijkse column.

“De kwestie rond identiteit raakt ons allemaal. Ik snap wel dat sommige jonge vrouwen er bewust voor kiezen een hoofddoek te dragen; ze dragen een deel van hun identiteit uit. Tegelijk snap ik er echt helemaal niets van en roept het verzet in me op. Ik associeer een hoofddoek met onvrijheid, onderdrukking, met een niet-open communicatie, met het opdringen van een opvatting- en natuurlijk ook met religie. Ik heb een broertje dood aan religie (en haat de meer radicale varianten ervan). Ik ben een kind, een product van de secularisatie, en kan dat proces niet anders zien dan het sluitstuk van de idealen van de Verlichting, van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ik heb dus het gevoel dat een hoofddoek schuurt met aspecten van mijn identiteit. Sommigen zeggen dat ik een hoofddoek mooi moet vinden. Dat vind ik niet. Ben ik nu een racist? Of een verwarde, bange, blanke middelbare man die het niet scherp meer ziet?

Leven en laten leven
Tegelijk schrijft Klein: Ik ben van de libertaire afdeling. Leven en laten leven. En dus ook een verdediger van godsdienstvrijheid. Be what you are; zelfbeschikking is het hoogste goed van de vrije mens. Dus ook als een hoofddoek daarvan de uitdrukking is; die vormt óók onderdeel van onze samenleving. Alle identiteiten zouden -met respect- naast elkaar moeten kunnen bestaan. In ons ‘eigen land’. Maar soms lijkt het alsof ‘we’ niet meer bestaat, alsof er andermaal een pacificatie nodig is om woekerende tegenstellingen en controverses te beslechten. En alsof niemand meer -echt- gelooft dat dat ook kan. Voel ik me daarom soms  ‘a stranger in a strange land’?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in