vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Aboutaleb moet duidelijkheid geven over jihadgangers

Leefbaar Rotterdam wil dat burgemeester Aboutaleb duidelijkheid verschaft over het aantal Rotterdamse jihadgangers dat afreist naar Syrië of Irak om te vechten voor Islamitische Staat (IS).

Aboutaleb ontzegt de gemeenteraad de meest basale informatie over uitreizigers.

“Zo kunnen we niet goed het debat voeren over de aanpak van dit probleem,” aldus Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf.

Hoogwerf betreurt het dat de burgemeester over het aantal personen dat vanuit Rotterdam naar IS-gebieden is afgereisd nooit duidelijkheid heeft verschaft. Hoogwerf: “Tot nu toe heeft Aboutaleb geweigerd om ook maar de meest basale feiten en cijfers over Syriëgangers met de gemeenteraad te delen. Dit in tegenstelling tot zijn collega’s uit de andere vier grote gemeenten.

Het is vreemd dat de burgemeester ondertussen wel successen van de Rotterdamse aanpak uitvent in de media en in het programma Buitenhof zelfs uitgebreid verslag deed van zijn gesprek met een 16-jarig meisje dat op het punt stond uit te reizen naar Syrië.”      

Afgelopen woensdag berichtte RTV Rijnmond dat twee Rotterdamse jongemannen zijn afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. De Othman moskee in Crooswijk, waar de ouders van de twee mannen vaste bezoekers zijn, bevestigde het bericht.

Daarna liet de woordvoerder van de burgemeester in het AD/Rotterdams Dagblad weten dat het aantal Rotterdamse moslims dat naar Irak of Syrië is vertrokken op de vingers van één hand te tellen is. Hoogwerf vindt dat met deze losse stukjes informatie een eenzijdig en onvolledig beeld wordt gecreëerd:

“Het is een kwalijke zaak dat we onze informatie bij elkaar moeten puzzelen uit kranten en Tv-programma’s.  Hoogwerf heeft aan het stadsbestuur schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/rotterdamse_moslims_naar_islamitische_staat/