Aboutaleb, Arib of geen van beiden

0
157

Door het plotselinge aftreden van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA moet de partijtop op het allerlaatste moment op zoek naar een nieuwe partijleider.

Er zijn twee Neder-Marokkanen met een moslimachtergrond die vaak worden genoemd om Asscher op te volgen, maar willen zij dit wel?

Op nummer twee van de kandidatenlijst staat de huidige voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Normaal gesproken zou de nummer twee de afgetreden lijststrekker moeten opvolgen, maar in politiek Den Haag is ‘normaal’ geen voorgeschreven regel.

Arib is populair binnen en buiten de eigen partij, maar is geen politiek dier en heeft bovendien aangegeven door te willen gaan als voorzitter van de Tweede Kamer.

Een andere populaire kandidaat binnen de PvdA die vaak genoemd wordt om Asscher op te volgen is Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam.

Aboutaleb is begin deze maand officieel begonnen aan zijn derde termijn als burgervader. Als Aboutaleb wordt gevraagd en hij het ook wil, dan moet de commissaris van de koning in Zuid-Holland op zoek gaan naar een interim burgemeester die Rotterdam goed kent. En die is niet makkelijk te vinden, de Rotterdamse gemeenteraad staat bekend als een lastige raad. Voordat er een nieuwe burgemeester benoemd is, zijn we minstens een jaar verder. Bovendien is het vanwege het coronadossier politiek niet verstandig om Rotterdam door een interim burgemeester te laten besturen en de PvdA raakt een grote stad kwijt.

Een ander belangrijk punt is dat Aboutaleb niet een echte politicus, maar een rasbestuurder is. Het is daarom de vraag of hij opgewassen zal zijn tegen de tirades van Wilders tijdens de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer.

Mocht Aboutaleb het willen doen, dan is dat slecht nieuws voor de lijsttrekkers van Denk en Nida. Hoogopgeleiden binnen de Neder-Marokkaanse- en moslimgemeenschappen kunnen strategisch gaan stemmen om Aboutaleb de eerste minister met een Marokkaanse moslimachtergrond te maken. 

Als Aboutaleb het echt wil, dan is dit het juiste moment. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in