Aantal allochtone daklozen neemt toe

0
56

Het aantal daklozen van niet-westerse herkomst is in de periode 2009 en 2015 verdubbeld. In de afgelopen zes jaar zijn er iets meer dan 13 duizend daklozen bijgekomen.

Het aantal daklozen van niet-westerse herkomst is in de periode tussen 2009 en 2015 verdubbeld. Vooral het aantal daklozen met niet-westerse achtergrond is flink gestegen.
Het gaat hier niet om mensen die illegaal in Nederland verblijven en dakloos zijn. Dat meldt Het Centraal Bureau voor de Statistiek.

CBS-hoofddemograaf jan Latten zegt dat de toename van het aantal daklozen verband lijkt te houden met de economische crisis. De sterke toename van het aantal daklozen met niet-westerse achtergrond heeft volgens Latten te maken met de armoede onder allochtonen.

‘Als ze werk hebben, zijn het vaak de slechter betaalde banen. Bovendien hebben niet alle immigranten een sociaal netwerk om zich heen. Als ze dan werkloos raken, vangt niemand ze op. De crisis heeft niet-westerse allochtonen sterker geraakt dan autochtonen.’

Net als in alle voorgaande jaren zijn daklozen vooral mannen. Dakloze vrouwen zijn relatief jonger dan dakloze mannen en zij verblijven ook vaker in een van de vier grote steden. Van alle dakloze vrouwen is 36 procent van niet-westerse herkomst. Onder de dakloze mannen ligt dit percentage wat hoger, van hen is 44 procent niet-westers van origine. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in