80 uur werkstraf voor prediker As-Soennah moskee

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een voormalige docent van de As-Soennah moskee veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur.

De 32-jarige docent heeft zich in een video die vanaf het najaar 2015 tot mei 2018 online heeft gestaan op de website van de moskee, uitgelaten over vrouwenbesnijdenis. Deze uitlating ziet de rechtbank als opruiend en aanzettend tot geweld tegen vrouwen.

Volgens het Openbaar Ministerie stond sinds het najaar van 2015 een webcollege op de site van de moskee, waarin de prediker te zien en horen was was: In het filmpje zegt de prediker in het Arabisch dat besnijdenis verplicht is voor mannen en aanbevolen voor vrouwen; “De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden die zich op de voorhuid bevinden, en bij de vrouw worden haar lusten minder.”

Adelhamid Taheri, oud-voorzitter van de As-Soennah moskee, zegt tegen Omroep West niet verbaasd te zijn over de vervolging. “Het past in de tendens en het klimaat in Nederland van de laatste tijd, als het gaat om het inperken van vrijheid van moslims en religieuze leiders.”

Vrouwenbesnijdenis is verboden in de Islam en strafbaar in Nederland. Moslims zijn verplicht om tegen vrouwenbesnijdenis in opstand te komen.

Het was Shirin Musa van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom die de zaak aan het rollen bracht. Zij deed als eerste aangifte tegen de moskee en de prediker.