34 kinderen ontvoerd uit Nederland in de zomervakantie

0
70

In de zomervakantie zijn 34 kinderen ontvoerd vanuit Nederland. Het jongste kind is nul jaar en het oudste kind is 16 jaar. Van de 34 kinderen zijn 25 kinderen leerplichtig. In 2015 waren 25 kinderen ontvoerd in de zomervakantie in 2014 waren het 19 kinderen.

De landen waar deze zomer de meeste kinderen naartoe ontvoerd zijn, betreft Spanje, gevolgd door Rusland en Turkije.

Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering zegt: uit onderzoek blijkt dat de achtergebleven ouders, naast het verdriet om en het gemis van hun ontvoerde kind, tevens problemen krijgen met de leerplicht. Hun leerplichtige kinderen verschijnen immers niet in de klas. Om problemen te voorkomen, kan de achterblijvende ouder zijn of haar kind uitschrijven van de school in Nederland.

Maar door het uitschrijven -door de achterblijvende ouder- “accepteert” deze echter het permanente verblijf van zijn kind in het buitenland, waardoor het voor de achterblijvende ouder moeilijker kan worden om zijn of haar kind uit het buitenland terug te halen.

Het Centrum IKO staat deze ouders juridisch bij. Vanwege bovengenoemde aantallen besteedt het Centrum IKO bovendien jaarlijks extra aandacht aan dit onderbelichte probleem in een preventieve campagne voorafgaand aan de zomervakantie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de Kinderombudsman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in