14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Zondag 24 mei begin van Aid-al-Fitr/Suikerfeest

De Turkse Islamitische Stichting Nederland (Diyanet) en de Vereniging van Marokkaanse Imams Nederland hebben bekend gemaakt, dat de eerste dag van het Eid al-Fitr/Suikerfeest zondag 24 mei zal zijn.

Door de coronavirus en de maatregelen van de overheid zal het gezamenlijke speciale gebed (Salaat al-Aid) dit jaar niet in de moskeeën maar thuis plaats vinden. 

Eid al-Fitr is de eerste van de twee officiële islamitische feestdagen die de islamitische kalender kent. Het kleine Feest is het feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Ter gelegenheid van het feest worden vaak zoete gerechten gegeten en geeft men elkaar en de minderbedeelden cadeautjes. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Zowel de mannen, vrouwen en kinderen trekken meestal nieuwe kleren aan.

Alhoewel Eid al-Fitr altijd op dezelfde dag is op islamitische kalender, op de eerste dag van de islamitische maand shawwal, is de datum op de gregoriaanse kalender elk jaar anders. Dit komt doordat de islamitische kalender een maankalender is en de gregoriaanse een zonnekalender.