10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Saoedi-Arabië investeert 425 miljard euro in nieuwe stad

Saoedi-Arabië gaat in het noordwesten van land een volledig nieuwe economische zone bouwen. De investering wordt geraamd op 425 miljard euro.

Dat heeft de Saoedische prins Mohammed bin Salman vandaag bekend gemaakt tijdens een investeringsconferentie in de hoofdstad Riyad.

Saoedi-Arabië is de grootste uitvoerder van olie ter wereld, maar het land heeft sinds de ineenstorting van de olieprijzen midden 2014 te kampen met enorme begrotingstekorten. Vorig jaar werd daarom ‘Vision 2030’ voorgesteld, een ambitieus plan om het koninkrijk om te vormen tot een investeringspool. 

De nieuwe stad, waarvan delen tot in Egypte en Jordanië zouden reiken, zal zich uitstrekken over een oppervlakte van 26.500 vierkante kilometer. Er moet ook een brug komen over de Rode Zee, die de zone verbindt met Jordanië, Egypte en de rest van Afrika. Saoedi-Arabië wil wereldwijd grote bedrijven en multinationals aan trekken die actief zijn op het gebied van water, voedsel, media, biotechnologie, robotica en entertainment.

Saudische kroonprins Mohammed bin Salman wil zijn land laten afkicken van de verslaving aan olie-export. De energie van NEOM zal daarom uitsluitend komen van wind- en zonne-energie. De eerste face van het project moet in 2025 klaar zijn.