10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Slavernij op zee: wint de Afrikaanse diaspora prijs

Sowande’ M. Mustakeem is bekroond met de Wesley-Logan-prijs voor haar boek: Slavery at Sea: Terror, Sex, and Sickness in the Middle Passage.

 Mustakeem is een assistent professor -Afrikaanse Amerikaanse Studies aan de Universiteit van Washington in St. Louis- krijgt de prijs voor haar baanbrekende studie naar de Atlantische slavenhandel, de sociale omstandigheden en de menselijke offers in de wereld van maritieme slavernij. 

De prijs voor de Afrikaanse diaspora wordt jaarlijks uitgereikt en is voor het beste boek over de Afrikaanse diaspora en haar geschiedenis. De criteria van de organisatie zijn bijzonder hoog. Alleen boeken die een hoge wetenschappelijk en literaire  gehalte hebben komen in aanmerking voor de prijs.

Film: Amistad

“Slavernij op  zee” omvat hartverscheurende verhalen van opname, marteling en terreur. Mustakeem, vertelt hoe dit proces en daarmee de aanhoudende strijd ging om de macht en de verschrikkelijke gevolgen die dat had voor de mens-slaven. Niet alleen voor volwassen mannen, maar ook voor vrouwen, kinderen, tieners, zuigelingen en ouderen.

De meeste onderzoeken in Amerika over slavernij, gaan over de plantageverhalen. Mustakeem onthult met haar onderzoek voor eerst, hoe de slavenhandel al vorm op zee had genomen. Het boek beschrijft hoe de oceanische transporten van menselijke lading -bekend als de Middle Passage- een gewelddadig gereguleerd proces was dat fundamenteel was voor de instelling van de slavernij.