10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Algerije wil verbod op niqab en sluier

De Minister van onderwijs in Algerijnse, Nouria Benghabrit wil het dragen van de niqab en de sluier binnen alle onderwijsinstellingen verbieden. 

Het verbod geldt niet alleen voor schoolmeisjes, universitaire studenten en docenten binnen de onderwijsinstellingen maar ook voor alle vrouwen die werken bij instellingen die onderdeel uit maken van het ministerie van onderwijs. Het verbod geldt niet voor de hoofdbedekking.

Benghabrit gaf als reden voor het verbod “de identiteit van studenten en docenten te identificeren en te voorkomen dat tijdens de examens wordt gefraudeerd -dat niet een andere leerling de examens namens een andere leerling kan maken- zonder dat de docenten kunnen zien wie echt achter de niqab of sluier zich verschuilt.”

Eerder dit jaar kreeg minister Benghabrit de conservatieve moslimpartijen in Algerije op de kast. Benghabrit had aangekondigd het ‘Basmala’ uit alle schoolboeken te verwijderen die door of namens het ministerie van onderwijs worden gedrukt.

Het Basmela wordt in het Nederlands vaak vertaald als “In naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle” het wordt door moslims in principe voor elke goede daad gezegd, waar men mee begint. Hiermee wordt datgene wat men van plan is te gaan doen in naam en opgedragen aan God.