9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Van der Laan bracht moslim- en joodse gemeenschappen bij elkaar

De Europese Moslim Joodse Leiderschap Raad (MJLC) in Wenen en de stad Amsterdam rouwen om het verlies van hun geliefde burgemeester.

Dat schrijven de leden van de Raad in een verklaring waarin ook staat dat met name de moslim en de joodse gemeenschappen van Amsterdam erg dankbaar zijn voor wat Eberhard van der Laan voor hun heeft gedaan.

Geen ruimte voor islamofobie of antisemitisme
De Raad zegt in haar verklaring dat onder het leiderschap van Eberhard van der Laan, geen ruimte was voor islamofobie, noch voor antisemitisme. Tijdens spanningstijden, zoals tijdens de Gaza-oorlogen, was hij degene die de moslim- en joodse gemeenschappen in zijn officiële woonplaats bij elkaar bracht om te voorkomen dat het conflict in het Midden-Oosten overkomt naar Amsterdam en in de gemeenschappen.

Van der Laan voelde volgens de raad het als zijn persoonlijke plicht om de vaak gehouden gezamenlijke vergaderingen voor te bereiden, die voortvloeide uit zijn initiatief. Veel van de nauwe vriendschappen die tussen de moslims en joodse leiders over de hele stad werden ontwikkeld, waren door zijn inspanningen.

De Raad zegt dat de inmiddels overleden burgemeester zacht was, toen hij zacht moest zijn. Maar hij was ook stevig toen stevigheid nodig was. Onder zijn burgemeesterschap werden veel prive-initiatieven van samenwerking tussen de moslim- en joodse gemeenschappen op de educatieve en sociale domeinen aangemoedigd en gefaciliteerd door de stadsautoriteiten.

Het zijn volgens de Raad deze activiteiten die van Amsterdam een schitterend voorbeeld hebben gemaakt voor vele andere plaatsen in Europa, hoe moslims en joden rustig samen leven. Ondanks het gemis en het zware verlies van de burgemeester gaan de twee gemeenschappen door zoals hij ze heeft laten zien. De weg van vrede en communale welvaart.

De Europese Moslim Joodse Leiderschap Raad (MJLC) bestaat uit Mufti Nedzad Grabus, medevoorzitter uit Ljubljana. Chief Rabbi Pinchas Goldschmidt, medevoorzitter uit Moskou. Rabbi Lody B. van de Kamp, coördinator uit Amsterdam en Imam Yahya Pallavicini, coördinatoruit Rome.