12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Afro-Amerikanen in verzet tegen Amerikaanse volkslied

Vicepresident Mike Pence is opgestapt bij een American footballwedstrijd op het moment dat diverse spelers tijdens het Amerikaanse volkslied knielden om te protesteren tegen raciaal politiegeweld.

Dat gebeurde in Indianapolis bij het duel van de Indianapolis Colts met de San Francisco 49ers.

Spelers van de 49ers knielden, en sommige spelers van de Colts droegen zwarte T-shirts met protestteksten. Pence zei dat hij was weggegaan bij het evenement omdat ‘onze soldaten, onze vlag onteerd werden’.

 

 

President Donald Trump van de VS zegt in een tweet dat hij Pence had gevraagd te vertrekken als spelers zouden knielen, en dat hij trots op zijn Vicepresident is.

Vorig jaar weigerde de Afro-American footballspeler Colin Kaepernick rechtop te staan voor het Amerikaanse volkslied, wat tot heilige verontwaardiging leidde bij nationalistisch deel van Amerika. De actie van Kaepernick was bedoeld als protest tegen de aanhoudende schietpartijen waarbij steevast Afro-Amerikanen door politie-agenten werden doodgeschoten, terwijl er telkens bijzonder weinig aanleiding tot schieten leek te zijn. 

Als er door Afro-Amerikanen sporters geprotesteerd wordt over de rol van Afro-Amerikanen in de samenleving, dan is dat eigenlijk altijd controversieel. Het mag ook niet altijd. Basketballers krijgen zelfs schorsingen aan hun broek als ze het toch doen.”

 

Over Afro-Amerikanen sporters die protesteren door niet te gaan staan voor het Amerikaanse volkslied. Zegt de Amerikaanse President: “Get that son of a bitch off the field”.