9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

De visie van Joris Luyendijk op democratie en mensenrechten

De Socrateslezing wordt sinds 1984 jaarlijks georganiseerd door het Humanistisch Verbond. De lezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief.

In 2018 is het zeventig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties. Dat was kort na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog een ferme uiting van vertrouwen in democratische waarden.

Inmiddels hebben wij nieuwe crises achter de rug. Ons politieke landschap is veranderd. Zijn de morele lessen van WOII nu nog levensvatbaar?  

In zijn nieuwste boek Kunnen we praten (2017) onderzoekt en diagnosticeert Luyendijk een toenemende verlies aan vertrouwen in traditionele politiek. We lijken vooral in een kring van gelijkgestemden te leven. Steeds meer burgers hebben onvoldoende vertrouwen in democratisch gekozen leiders. Dit wantrouwen is te lang weggezet als onverantwoordelijk onderbuikgevoel.

Luyendijk geeft in de Socrateslezing op 4 december 2017 zijn visie op de democratie en de mensenrechten. De Socrateslezing, vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.