10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Imam in Brussel moet verblijfsvergunning inleveren

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in België heeft het verblijfsrecht van de imam van de Grote Moskee van Brussel, ingetrokken.

Volgens Francken is de imam een “geradicaliseerde salafist” en vormt hij een gevaar voor “de samenleving en de nationale veiligheid” in België. Volgens de staatssecretaris moet “België zijn verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen het salafisme”. “De strijd tegen het salafisme is een prioriteit voor de regering”, aldus Francken.

Kan het intrekken van de verblijfsvergunning van de imam niet leiden tot spanningen met Saoedi-Arabië? “Die spanningen zijn er ook met Turkije. Ik reik ook geen visa meer uit voor imams van Diyanet-moskeeën. Spanningen zijn mogelijk, maar België moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

De imam is intussen in beroep gegaan, maar de staatssecretaris is ervan overtuigd dat zijn beslissing overeind zal blijven. De Grote Moskee en het ICC (Islamitisch en Cultureel Centrum) achter de moskee zouden een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het wahabisme -Saoedische stroming- binnen de islam. Daarnaast waren er vragen bij de financiering van de moskee, met name over de ondoorzichtige geldstromen vanuit Saoedi-Arabië.