10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Hoe kun je met PvdA samenwerken en niet met DENK?

Het bestuur van de Rotterdamse politieke partij NIDA gaat niet in zee met de landelijke beweging DENK.

Partijvoorzitter Nurullah Gerdan liet eerder op Facebook weten. “Zo’n twee tot drie jaar terug heb ik, destijds als vice-voorzitter, de toekomststrategie van NIDA besproken tijdens de algemene ledenvergadering. Ik heb toen ook toegelicht dat we met meerdere partijen in het land in gesprek zijn over mogelijke samenwerking. Aan de hand van een discussie kwam toen duidelijk naar voren dat NIDA hoe dan ook een zelfstandige en autonome partij moest blijven. Daar sta ik als bestuurder van deze partij dan ook achter, want ik geloof in onze eigen kracht en in ons eigen geluid.”

Gerdan zei dat de leden het besluit van het bestuur democratisch hebben bepaald. Een samenwerking of lijstverbintenis is niet aan de orde.

Achter de schermen praten Denk en Nida nog steeds met elkaar over een samenwerking of lijstverbinding. Vandaag op 4 oktober vindt de algemene leden vergadering van Nida plaats waar de gemeenteraadsverkiezing een agendapunt is en ook de samenwerking met DENK aan de orde zal komen.

Veel Nida-leden zijn het niet eens met het besluit van het Nida-bestuur om niet met de beweging DENK samen te gaan of een lijstverbinding aan te gaan. Het zijn niet alleen de leden met een Turkse achtergrond.

Ook leden met een Marokkaans, Pakistaans en Surinaamse achtergrond vinden het bestuursbesluit niet slim. Het besluit van de fractievoorzitter Nourdin el Ouali van Nida om wel een samenwerking aan te gaan met de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks en niet met DENK, vindt Nida-lid Mohammed O., niet te verteren.

Juist de PvdA heeft het in zijn ogen slecht gedaan bij allochtonen, in het bijzonder de Turkse en Marokkaanse Rotterdammers. De PvdA, dat staat voor demissionair minister Lodewijk Asscher, Ahmed Aboutaleb, Ahmed Marcouch en Khadija Arib. Hoe kun je dan met de PvdA samenwerken, vraagt Mohammed O., zich af?

Het kan zomaar dat de leden vanavond het besluit van het Nida-bestuur om niet samen met DENK te gaan zullen torpederen. In dat geval moet het bestuur opnieuw met DENK om de tafel zitten.