16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Stichting Al-Fitrah moet het pand in Utrecht ontruimen

De Stichting Al-Fitrah moet binnen vier weken de moskee in een pand in Utrecht ontruimen. Al-Fitrah heeft sinds 2015 geen huur betaald.

Het is volgens de rechter daarom niet aannemelijk dat de stichting op korte termijn alsnog aan die verplichtingen zal voldoen. Ook moet de twee jaar huurachterstand worden betaald, bepaalde de rechter. 

De stichting en de eigenaar van het pand hebben al meerdere keren tegenover elkaar in de rechtbank gestaan over onder meer de huurachterstand en de koop- en huurovereenkomst van het pand aan de Pahud de Mortangesdreef.

Suhayb Salam zegt zich niet neer te leggen bij de uitspraak. Hij wil in hoger beroep gaan en gaat ervan uit dat zijn moskee gewoon in het pand mag blijven. De activiteiten in het gebedshuis gaan daarom volgens hem voorlopig gewoon door.

Eind vorig jaar hadden minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen harde kritiek geuit op Suhayb Salam, omdat die kinderen negatief zou beïnvloeden. Asscher zei onder meer dat het gebedshuis kinderen „vergiftigde met zieke denkbeelden.” Zo kregen de kinderen bijvoorbeeld de boodschap dat ze bij crimineel gedrag van moslims geen aangifte zouden moeten doen.

In september vorig jaar deed de FIOD een inval in het pand. Er waren verdenkingen dat de moskee geld zou krijgen van een instelling uit het Midden-Oosten die banden zou onderhouden met terroristische organisaties. Dat bleek later niet te kloppen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie is een groot onderzoek gestart naar witwaspraktijken. Die zaak loopt nog.