8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Montasser AIDe’meh was (burger) infiltrant Veiligheid van de Staat

Het Antwerpse hof van beroep heeft de Palestijnse jihadexpert Montasser AIDe’meh veroordeeld tot zes maanden gevangenis met uitstel voor valsheid in geschrifte.

AIDe’meh blijft bij zijn verhaal dat hij in opdracht van de Veiligheid van de Staat – Sûreté de l’état (de Nederlandse AIVD) infiltreerde in het extremistische milieu.

“Ik had veel contacten: met Syriëstrijders, met IS-strijders. Op een bepaald moment ben ik een samenwerking aangegaan met de Staatsveiligheid in het belang van Belgie. AIDe’emeh zegt: “Ik heb nooit de intentie gehad om een misdrijf te plegen, mijn handtekening werd vervalst. Als je een opdracht hebt, moet je in een grijze zone een evenwicht vinden: hoe ver kan ik gaan? Maar de wetgeving voor de inzet van (burger) infiltranten ontbreekt nog. 

Het hof van beroep gelooft niet dat Montasser zijn handtekening niet onder de tekst over het deradicaliseringstraject wilde plaatsen, zo staat in het arrest. Het hof tilt er zwaar aan dat hij meewerkte aan een tekst waarvan hij wist dat die zou worden gebruikt om een man vrij te krijgen die vast zat voor een terreuronderzoek.

Het hof van beroep spreekt zich niet uit of AIDe’emeh al dan niet voor de Staatsveiligheid werkte, maar benadrukt in zijn arrest dat zijn eventuele opdracht voor de Staatsveiligheid hem geen machtiging gaf om strafbare feiten te plegen.