9.2 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Saudische vrouwen mogen zelfstandig auto rijden

De Saudische koning Salman heeft een decreet ondertekend waardoor vrouwen een rijbewijs mogen halen. Saoedi-Arabië was het enige land ter wereld waar vrouwen niet achter het stuur mochten plaatsnemen.

Officieel is het in Saudi-Arabië niet verboden voor vrouwen om in een auto te rijden, maar in de praktijk is het onmogelijk doordat ze geen rijbewijs kunnen halen. Tegen die regel is veel protest geweest, waarbij vrouwen alsnog in de auto stapten.

Eerder deze week kwam de geestelijke Sheikh Saad Al-Hijri in opspraak nadat hij in één van zijn preken zei dat vrouwen geen auto konden besturen omdat ze maar een kwart brein hadden. ,,Vrouwen beginnen met de helft van de hersenen en wanneer ze gaan winkelen, hebben ze nog een kwart over”, aldus Al-Hijri. Hierna hebben De Saudische  autoriteiten de prediker het zwijgen opgelegd. Sheikh Saad Al-Hijri mag niet meer prediken.

De Saudische  vrouwen moeten nog wel even geduld hebben: het land moet eerst nog zorgen dat er rijlessen voor vrouwen komen en dat vrouwen een rijbewijs kunnen aanvragen. Het is de bedoeling dat vrouwen in juni 2018 de weg op kunnen.