16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Verenigde Staten tegen onafhankelijkheid Koerdistan

De Verenigde Staten wil dat de Iraakse Koerden afzien van het maandag geplande referendum over onafhankelijkheid dat de semi-autonome regio Koerdistan in Irak heeft uitgeschreven. 

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De Verenigde Naties vroegen eerder aan de Iraaks-Koerdische leider Massud Barzani om af te zien van het referendum. 

De VS dringt er bij de Koerdische leiders op aan om met de autoriteiten in Bagdad te blijven onderhandelen. De Iraakse premier Haider al-Abadi stapte eerder deze week naar het Iraakse federale hooggerechtshof om “de afscheiding van enige regio of provincie van Irak” ongrondwettig te laten verklaren.

Koerdistan heeft zijn eigen politiemacht en regering onder leiding van Barzani. Die heeft gedreigd met geweld als het Iraakse leger of sjiitische milities (Iran) gebieden betreden die in Koerdische handen zijn. Premier al-Abadi liet zondag weten bereid te zijn het leger in te zetten als het Koerdische referendum leidt tot geweld.

Met name Turkije vreest dat een ja-stem het separatisme van de eigen Koerdische minderheid zal aanwakkeren, maar ook Iran heeft de Iraakse Koerden tot de orde geroepen.