16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Europese moslims hebben ondanks discriminatie vertrouwen in rechtsstaat

De overgrote meerderheid van de moslims in de EU heeft een hoog vertrouwen in de democratische instellingen, ondanks het feit dat ze grote discriminatie en intimidatie ondervinden.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 10.500 moslims in vijftien verschillende EU-landen door het Fundamental Rights Agency (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie.

De enquête legt de ervaringen van moslim-immigranten en hun EU-geboren kinderen vast en onthult dat de publieke houding in het afgelopen decennium al te weinig is veranderd.

“Onze onderzoeksresultaten maken een bespotting van de bewering dat moslims niet in onze samenlevingen zijn geïntegreerd. Integendeel, we zien een vertrouwen in democratische instellingen die hoger zijn dan veel van de algemene bevolking, “zegt FRA-directeur Michael O’Flaherty. “

Vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, zegt aangemoedigd te zijn door het vertrouwen van de moslimgemeenschappen van Europa in de publieke instellingen en rechtsstaat hebben, ondanks de individuele uitdagingen van discriminatie die zij ondervinden. In Nederland zegt 30 procent van de moslims dat ze in de afgelopen vijf jaar wel eens benadeeld zijn vanwege hun religieuze overtuiging. Dat gaat in tegen onze waarden en onze wetten aldus Timmermans.

Europese commissaris voor justitie, consumenten en gendergelijkheid Věra Jourová zegt: “In het rapport van de grondrechtenbureau blijkt dat discriminatie tegen moslims te wijdverspreid is. Ik ben vooral bezorgd over de uitdagingen van moslimvrouwen in Europa. Het is nu onze plicht zowel bij Europees, nationaal en lokaal niveau om ervoor te zorgen dat anti-discriminatiemaatregelen gerespecteerd worden en dat de moslimgemeenschap de politie kan vertrouwen “.