12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Vrijdag 22 september 2017 Islamitisch Nieuwjaar

Het begin van 1439 volgens de  Àl-Hijra (moslimkalender). Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op donderdagavond 21 september 2017.

Muharram is de eerste maand van het Islamitische jaar (net als de maand Januari in het westen). De jaartelling van de islamitische kalender begint met de Àl-Hijra, de emigratie van de Profeet Mohammed van de stad Mekka naar de stad Medina.

Moslims beschouwen dit moment als het begin van hun jaartelling. De verhuizing van de Profeet, in het Arabisch Àl-Hijra genoemd, vormt het beginpunt voor de moslimkalender ook de -de Hijra-kalender- genoemd. Dit is de kalender zoals die gecreëerd is door kalief Omar (Omar Ibn Al-Chattab) ongeveer 640 na Christus.

Moslims gebruiken een maankalender, en omdat de Koran extra maanden (een dertiende maand) verbiedt (Soera 9:36-37) bevat het jaar altijd 12 maanden. Het islamitisch maanjaar is 11 tot 12 dagen korter dan het Gregoriaans jaar, waardoor het Nieuwjaar op wisselende data doorgaat volgens de Gregoriaanse kalender.