18.1 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Suhayb Salam krijgt geld van o.a. Koeweit

Achttien islamitische organisaties in Nederland zijn de afgelopen jaren financieel ondersteund door liefdadigheidsinstellingen uit Koeweit.

De NRC bericht over een vertrouwelijk document dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs van Koeweit heeft ontvangen.

Het is voor het eerst dat de Golfstaat dit soort informatie met Nederland deelt, aldus de krant. De Nederlandse overheid was tot nu toe niet op de hoogte van de geldstromen vanuit Koeweit naar Nederlandse islamitische organisaties.

Het gaat in totaal om zo’n 10 miljoen euro. Eén van de organisaties die geld heeft ontvangen, is de omstreden Stichting alFitrah in Utrecht. De uit Syrië afkomstige bestuurder Suhayb Salam ontkende in het verleden dit soort financiële banden te onderhouden met Koeweit.

Volgens het vertrouwelijk document heeft stichting alFitrah onder meer geld ontvangen van de Revival of Islamic Heritage Society, een organisatie die op de terrorismelijst van de Amerikaanse inlichtingendiensten staat.

Een aantal donaties was nog niet bekend bij de overheid. De werkelijke omvang van de financiering vanuit Koeweit zou veel hoger liggen dan het overzicht vermeldt. Hierin staan alleen giften die afkomstig zijn van liefdadigheidsorganisaties, niet van individuen, aldus de krant.