18.1 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Buma: wil onze traditie, onze cultuur en onze waarden niet opgeven

Immigranten en vluchtelingen moeten als ze naar Nederland komen onderdeel worden van een gemeenschappelijkegeschiedenis. ‘Onze traditie, onze cultuur en onze waarden zijn zo mooi, die geven we niet op, die mogen we niet laten verwateren.’ Dat zei CDA-leider Buma in de jaarlijkse HJ Schoo-lezing, in Amsterdam.

Volgens Buma moeten vrijheid en gelijkheid altijd worden ingebed in de traditie en cultuur waarin ze zijn ontwikkeld. Tegelijkertijd riep hij op ‘onze traditie, onze cultuur, onze waarden’ niet te laten verwateren. ,,We hoeven ons niet in bochten te wringen om de vraag te beantwoorden of de normen en waarden in onze samenleving moeten veranderen met de komst van zovelen uit andere geloven en tradities. Dat hoeft niet. Onze traditie, onze cultuur en onze waarden zijn zo mooi, die geven we niet op, die mogen we niet laten verwateren. We horen ze te versterken en uit te dragen.”

De hoop dat moslimmigranten uiteindelijk in Nederland een ‘verlichte islam’ zouden gaan aanhangen ‘is ijdel gebleken’. Net als alle godsdiensten heeft de islam eindeloos veel variaties. Maar de hoop dat er uit de hierheen gebrachte stromingen uit het Midden-Oosten en Noord- Afrika een soort Europese verlichte islam zou ontstaan, is ijdel gebleken”, aldus Buma.