16.1 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Suhayb Salam moet pand in Utrecht verlaten

De Stichting alFitrah moet binnen vier weken het pand aan de Pahud de Mortangesdreef in Utrecht ontruimen.

De stichting moet ook de huurachterstand betalen, bepaalde de rechter. Dat bedrag loopt inmiddels in de tonnen.

De rechter bepaalde eerder al dat huurachterstanden betaald moesten worden, maar dat is niet gebeurd. De verhuurder stapte daarom opnieuw naar de rechter, die nu bepaalde dat de stichting het pand moet verlaten.

AlFitrah heeft sinds 2015 geen huur betaald zonder tussenkomst van de rechtbank. Het is volgens de rechter daarom niet aannemelijk dat de stichting op korte termijn alsnog aan die verplichtingen zal voldoen.

De uit Syrië afkomstige bestuurder Suhayb Salam laat weten de uitspraak niet terecht te vinden. Hij wil een spoedappèl aanvragen bij de rechter en gaat er vanuit dat zijn moskee gewoon mag blijven zitten. De activiteiten in het gebedshuis gaan vooralsnog gewoon door.

AlFitrah ligt al langer onder vuur en het is niet de enige rechtszaak waarbij de salafistische moskee betrokken is. In september deed de FIOD een inval in het pand in Overvecht. Onder leiding van het OM is een groot onderzoek gestart naar witwaspraktijken. Die zaak loopt nog.