10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Manager Radicalisering en Polarisatie geschorst om fraude

De gemeente Amsterdam heeft een topambtenaar geschorst vanwege onrechtmatig handelen en belangenverstrengeling. De verdachte was de manager van de afdeling Radicalisering en Polarisatie.

Dat bevestigen bronnen binnen het stadhuis na berichtgeving van de Telegraaf. Gezien de ernst van de zaak is het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart, nadat de interne dienst Bureau Integriteit de politie had ingeschakeld.

De vrouw Saadia a. T. is de rechterhand van burgemeester Van der Laan in de strijd tegen radicaliserende moslimjongeren. Saadia a. T. werd vorige week donderdag op non-actief gesteld. De gemeente heeft na intern onderzoek de politie gewaarschuwd, stelt burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad over de schorsing.

Zijn woordvoerder wil over de zaak alleen kwijt dat de schorsing betrekking heeft op ’meldingen over belangenverstrengeling cq onregelmatigheden in de bedrijfsvoering’. Dat zou volgens iemand die bekend is met het onderzoek, gaan om de inhuur van een man met wie a. T. een relatie heeft of heeft gehad.

De vrouw werkt al elf jaar voor de dienst Openbare Orde en Veiligheid (OOV), en klom in die tijd op tot programmamanager Radicalisering en Polarisatie. Gistermiddag zijn de fractievoorzitters vertrouwelijk geïnformeerd, maar geen van hen wil iets over de zaak kwijt.

Het stadsbestuur heeft onlangs een interim-manager aangesteld bij de dienst OOV, die schoon schip moet maken bij onder meer de radicaliseringsambtenaren.