10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Turkse vicepremier Türkes niet welkom in Nederland

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes die volgende week dinsdag in Nederland aanwezig wil zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden is niet welkom.

Het kabinet acht een bezoek van een Turkse bewindsman aan ons land op dit moment niet gewenst. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

vicepremier Tugrul Türkes was uitgenodigd bij een herdenking in Apeldoorn van de mislukte militaire coup in Turkije. De herdenking was georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een organisatie gelieerd aan de partij van president Erdogan. Volgens het kabinet moet Turkije eerst maar eens proberen de relatie te herstellen voordat het ministers hierheen stuurt.

„Gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen acht het kabinet op dit moment een bezoek van vice-premier Turkes of een ander lid van de Turkse regering niet gewenst. Deze beslissing is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart.” Aldus het kabinet.

Inmiddels heeft de Turkse ministerie van minster van Buitenlandse Zaken zich geroerd. De reactie van het kabinet zegt veel over de staat van de democratie in Nederland, aldus een verklaring uit Ankara.