14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Nederlandse delinquenten 'beter' dan allochtonen zonder strafblad

Een geweldsdelinquent van Nederlandse afkomst maakt meer kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten met een migratieachtergrond met een blanco strafblad. Dat blijkt

Dat schrijven universitaire onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), de Radboud Universiteit (RU) en Universiteit Utrecht (UU) in het Tijdschrift voor Criminologie.

De onderzoekers verstuurden meer dan 500 gefingeerde sollicitatiebrieven met cv’s, in reactie op internetvacatures. In de brieven en cv’s werden de etniciteit van de briefschrijver, het al dan niet hebben van een strafblad en het type delict dat was gepleegd (geweldsdelict, vermogensdelict of zedendelict) systematisch gevarieerd.

Volgens de onderzoekers ontving 28 procent van de gewelddelinquenten van Nederlandse afkomst een uitnodiging, vergeleken met 9 procent van de mensen met een migratieachtergrond en geen geweldsdelict op hun naam. 

,,De verschillen zijn zelfs zo groot dat we zien dat een sollicitant met een Nederlandse achtergrond en een veroordeling voor een geweldsdelict significant meer kans heeft op een positieve reactie dan een persoon met een migratieachtergrond zonder strafblad”, aldus een van de onderzoekers.