9.2 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Marcouch wordt de tweede Nederlands-Marokkaanse burgemeester

Ahmed Marcouch is de nieuwe burgemeester van Arnhem. Dat is maandagavond bekend gemaakt na een geheime raadsvergadering over de twee overgebleven kandidaten voor de functie waar in totaal 21 sollicitanten een gooi naar deden.

De Gelderse hoofdstad moest op zoek naar een nieuwe eerste burger nadat burgemeester Herman Kaiser in februari bekend maakte dat hij niet zou terugkeren. Marcouch komt in Arnhem in woelig vaarwater terecht. Niet alleen de burgemeester maakte zijn termijn niet vol, deze collegeperiode haakten ook vier wethouders vroegtijdig af. 

Marcouch werd geboren in een kustplaatsje in Noord-Marokko. Zijn vader was begin jaren zeventig naar Europa vertrokken en werkte als gastarbeider in Amsterdam. Zijn moeder overleed toen hij drie jaar oud was, er waren negen kinderen. Zijn vader had tevens vijf kinderen uit zijn tweede huwelijk.

Hij werkte vanaf 1993 tien jaar bij de Amsterdamse politie, de laatste vijf als brigadier. In die periode deed hij tevens de hbo lerarenopleiding maatschappijleer. Hij was leraar maatschappijleer aan het ROC en werkte bij de gemeente Amsterdam als procesmanager jeugdbeleid.  Marcouch kreeg bekendheid als woordvoerder en bestuurslid van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO).

In mei 2006 trad hij aan als stadsdeelvoorzitter in het Amsterdamse probleem-stadsdeel Slotervaart. Marcouch was daarmee de eerste Marokkaanse en islamitische stadsdeelvoorzitter (burgemeester) van Nederland. Zijn portefeuille bevat onder meer veiligheid, onderwijs en algemene zaken.

.