14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Al Jazeera naar Istanboel of London?

Als Arabische leiders in het Midden Oosten ergens goed in zijn, dan is het wel crises en oorlogen veroorzaken. Lees de geschiedenis hier op na. 

Zie bijvoorbeeld Syrië: diplomatiek, politiek, militair en humanitair verkracht.

Wat dacht je van Libanon waar Hezbollah – traditiegetrouw – de zomervakantie weer verpest en zich opmaakt voor oorlog. God mag weten tegen wie.

Hoe zit het met Egypte? Die bevindt zich in een politieke, ideologische en godsdienstige fitna. En dan is er Saoedi-Arabië die uiteraard verwikkeld is in elk denkbare conflict in het Midden Oosten dat gaande is.

In Yemen gaan kinderen dood van de honger terwijl hun broeders en zusters in het geloof uit de naburige rijke Golfstaten hun zomervakanties doorbrengen in Europese hoofdsteden, daar waar de temperatuur de 30 graden celsius niet bereikt.

Het internationale Rode Kruis in het Westen moet in de tussentijd bij de zogenaamde ongelovigen bedelen voor hulp aan Jeminitische kinderen.

5851506fc461887e5e8b45ebAbdullah Musabih, 6 jaar met zijn moeder in Hodaida, Yemen.

Crisismanagement en conflictbeheersing
Het lijkt erop dat de Arabische leiders nog nooit hebben gehoord van crisismanagement en conflictbeheersing. Qatar heeft na een ingestelde boycot door Saoedi-Arabië – die nu drie weken duurt – de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte officieel een A4-tje ontvangen met dertien eisen waaraan Qatar moet voldoen binnen tien dagen. Zo niet, dan vervallen deze voorwaarden en is de boycot definitief.

Van de dertien eisen die zelfs Israël niet aan de Palestijnen durft te vragen – laat staan eisen – staat dat Qatar tv-zender Al Jazeera moet sluiten en alle gerelateerde activiteiten van de zender moet ontmantelen.

Stel je voor dat Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië van Luxemburg zouden eisen RTL op zwart te zetten.

In haar twintigjarige bestaan heeft Al Jazeera bewezen dat zij met haar programma’s meer heeft bereikt in de bewustwording en het democratiseren van de Arabische moslimbevolking dan alle Arabische leiders bij elkaar. Al Jazeera neemt het nu op tegen de regeringen – niet de bevolking – van  Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten en Algerije. In deze landen moest Al Jazeera haar kantoren sluiten.

Al Jazeera is geen nieuwsmedium. Al Jazeera is een Staat geworden waar Arabische dictators oorlog tegen voeren. Sommige dictators proberen zelfs journalisten van Al Jazeera op de lijst van terroristen te plaatsen. Gelukkig is Europol gevestigd in Den Haag. 

Effecten van de boycot
De emir van Qatar en zijn familie zullen vroeg of laat moeten reageren op de eisen ondanks de miljardeninvesteringen die zij wereldwijd hebben lopen, vooral in Europa: Qatar is voor 17% mede-eigenaar van het Duitse autoconcern Volkswagen, 100% eigenaar van het modebedrijf Louis Vuitton, voor 5 % eigenaar van de Swiss Bank. Voetbalclubs in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Engeland kunnen en willen niet zonder de oliedollars.

lionel-messi-barcelona-alaves-copa-del-rey-27052017_16maz4h2rwv3z1w5hy9nysgjff
Voetballer Lionel Messi, FC Barcelona.

Sinds de illegale boycot door de vier omringende landen begint Qatar en Al Jazeera de effecten van de boycot te voelen. Deskundigen, politici, analisten en journalisten die met Qatar Airways gratis vliegen (natuurlijk) en graag voor de camera’s in de studio’s van Al Jazeera verschijnen, kunnen niet meer langskomen omdat lucht-, grond- en zeeboycotten gelden voor alle inwoners uit de vier landen.

Journalisten, deskundigen, schrijvers en mensenrechtenactivisten uit de deelnemende landen moeten van hun landen Qatar verlaten. Volgens het A4tje mag Qatar deze onderdanen niet langer een Qatarees paspoort bieden. 

Bijzonder feit is dat je niet vanuit Qatar met Qatar Airways kunt vliegen naar de vier boycottende landen, maar wel met Iran Airways vanuit Qatar naar bestemmingen in die landen. 

Wie krijgt de Qatarese bruid?
Deze week heef Al Jazeera een kleine studio geopend in Teheran. De ayatollahs willen graag Al Jazeera binnenhalen om de wahabisten een hak te zetten. Maar Al Jazeera heeft dit spel door en weigert onder de vlag van Iran te opereren.

Al Jazeera voelt haarfijn aan dat de Arabische massa niet achter de Iran-deal zal staan. Hiermee geven zij de vier boycottende landen munitie om de zender te beschuldigen van samenwerking met de vijand: de sjiieten.

Ondertussen doet Bahrein maar ook de Verenigde Arabisch Emiraten voor 6 miljard dollar per jaar zaken met Iran. Zakendoen met Iran is halal voor Bahrein en de VAE maar haram voor Qatar. 

Niet alleen Iran wil het hoofdkantoor van Al Jazeera binnenhalen. Sultan Erdogan heeft ook zijn oog laten vallen op de Qatarese bruid. Door Al  Jazeera in huis te halen kan Erdogan zijn populariteit in de Arabische en moslimwereld vergroten en blijft hij de vier boycotters en de publiek opinie de baas. Niet voor niks mocht Al Jazeera als enige tv-zender een paar dagen na de coup – buiten Turkije – sultan Erdogan twee uur lang interviewen.

Ondanks de warme banden met Erdogan zal de emir van Qatar naar alle waarschijnlijkheid kiezen voor politieke stabiliteit, veiligheid en journalistieke neutraliteit. Als het toch moet, dan zal hij Al Jazeera verhuizen naar Londen. 

Door de Brexit doet premier Theresa May er alles aan om de emir van Qatar te vriend te houden. Qatar heeft May beloofd om 1,48 miljard euro extra te investeren in Groot-Brittannië, boven op de 39 miljard euro die al is geïnvesteerd via Qatar Investment Authority.

Qatarese investeerders hebben ook het Olympisch dorp gekocht na afloop van de Spelen van 2012 in Londen. Ook bezitten zij een aandeel in Canary Wharf en is Qatar een belangrijke aandeelhouder in Barclays Bank. Verder is Qatar voor 20 procent mede-eigenaar van de London Heathrow en 100% eigenaar van warenhuis Harrods. Qatar heeft meer bezittingen in Londen dan de Britse koningin.

Rolls-Royce-Wraith-Harrods-3Harrods op Brompton Road in de Londense wijk Knightsbridge.

Veel van de Arabische intelligentsia verblijven in London of Parijs, weggevlucht voor de dictators. Al Jazeera kan juist vanuit het Westen – waar de vrijheid van meningsuiting een groot goed is – de dictators in het Midden Oosten en Afrika nog meer pijn doen. Door de bevolking bewuster te maken van hun democratische rechten en dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen toekomst en die van de Arabische en moslimwereld. 

De Arabische en moslimvolkeren zijn nu aan zet. Met  microfoons van Al Jazeera als zwaarden en de camera’s als wapenschild.