16.1 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Wilders wil mensen zonder strafbaar feit halfjaar opsluiten

Geert Wilders komt vanavond met een wetsvoorstel waarmee potentiële terroristen preventief achter slot en grendel kunnen worden gezet.

In het wetsvoorstel van de PVV kan de AIVD iemand van straat halen zonder dat diegene een strafbaar feit heeft gepleegd. Deze persoon kan dan een halfjaar lang preventief worden opgesloten. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier goedkeuring voor geven en een rechter moet naar de zaak kijken, zo meldt De Telegraaf.

Iemand zo lang opsluiten zonder bewijs van strafbare feiten, gaat in tegen de beginselen van ons rechtssysteem. Het is een ingrijpende maatregel, erkent Wilders, maar die komt volgens hem geen dag te vroeg.

„We staan bijna wekelijks in de Kamer slachtoffers van aanslagen in Europa te herdenken. We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Volgens Wilders kan zijn wetsvoorstel levens sparen.”

Vanavond is in de Tweede Kamer een debat over het terrorisme.