18.1 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Nederland deels aansprakelijk voor dood 300 mannen Srebrenica

De Nederlandse Staat is deels aansprakelijk gesteld voor de dood van ongeveer driehonderd moslimmannen na de val van Srebrenica, de Bosnische ‘veilige enclave’.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag geoordeeld. De rechtbank besliste eerder al dat de Staat verantwoordelijk was, maar zo wel de nabestaanden van de omgekomen mannen – verenigd in de stichting Moeders van Srebrenica – als de Staat gingen in beroep tegen die uitspraak. De rechtbank stelde eerder al dat Dutchbat had moeten weten dat de mannen gevaar liepen. De meeste mannen zijn na het wegvoeren gedood.

Srebrenica viel op 11 juli 1995. Nederlandse VN-militairen van Dutchbat hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.