9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Vandaag eind Ramadan morgen Aid-al-Fitr

Na 29 dagen vasten is de maand ramadan 2017 tot een einde gekomen en dat betekent het begin van het Aid-al-Fitr. Aid-al-Fitr begint op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling, sjawwal.

Dat betekent dat moslims in Nederland het eind van de ramadan vieren met Aid-al-Fitr (het Suikerfeest). Aid-al-Fitr betekent “feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vastenperiode)”. Deze is de eerste van de twee officiële islamitische feestdagen die de islamitische kalender kent. Het kleine Feest is het feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. In het Arabische id-oel-fitr.

De eerste ochtend van het Aid-al-Fitr bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed voor deze feestdag. De rest van de dag gaat men bij familie op bezoek. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra aandachtig versierd voor deze feestdag.

Alhoewel Aid-al-Fitr altijd op dezelfde dag is op islamitische kalender, op de eerste dag van de maand  shawwal, is de datum op de gregoriaanse kalender elk jaar anders. Dit komt doordat de islamitische kalender een maankalender is en de gregoriaanse kalender een zonnekalender.