16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

NCTV: Dreiging terroristische aanslag onverminderd groot

De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland blijft onverminderd groot. Sinds begin dit jaar zijn tientallen mensen in het Westen om het leven gekomen.

Nederlandse jihadisten gaan vooralsnog zelf niet tot geweld over, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme. Dit alles zorgt er voor dat de dreiging in Nederland hoog blijft, de kans op een aanslag is reëel (niveau 4 van de 5).

Volgens de NCTV beschouwen de Nederland Jihadisten Nederland als een legitiem doelwit door deelname aan de anti-ISIS-coalitie. Ook wordt Nederland door jihadisten gezien als een land waar anti-islamuitingen vrij spel hebben. De Nederlandse jihadistische beweging bestaat uit tenminste enkele honderden mensen. De laatste maanden ziet de NCTV dat zij zich opener manifesteren op sociale mediaplatformen. Ook reageren Nederlandse jihadisten op afgesloten fora, waar de toon een stuk harder is. 

Uitreizigers
Er reizen steeds minder mensen uit Nederland naar Syrië en Irak. Tot 1 juni 2017 zijn er ongeveer 280 personen zijn uitgereisd. Het aantal personen uit Nederland met jihadistische intenties in Syrië en Irak is nog steeds ongeveer 190. Het aantal terugkeerders staat op ongeveer 50, er zijn 45 mensen omgekomen.

Salafisme
De groeiende invloed van het salafisme in Nederland blijft een zorg. Salafistenproberen in toenemende mate en op dwingende wijze een onverdraagzame, isolationistische en antidemocratische boodschap aan andere moslims op te leggen. Zij proberen ook, soms door intimidatie, voet aan de grond te krijgen in gematigde moskeeën en moskeebesturen.

Overzichtsblokjes Zijbalk 220 Salafisme en polarisatie recht_tcm31-267372_ContentFullImagex-1

Polarisatie
De aanslag bij een moskee in Londen bevestigt dat de aanhoudende polarisatie rondom de islam niet zonder gevolgen blijft. In Nederland is er al jarenlang sprake van agressie tegen moskeeën. Ook ontwikkelingen in het buitenland hebben hun weerslag op verhoudingen in Nederland.

Volgens de NCTV heeft de Turkse campagne over het grondwetreferendum voor de nodige polarisatie gezorgd. De NCTV, maakt zich zorgen over de komst van Turkse paramilitaire knokploegen naar Nederland. ,,Ze kunnen mogelijk worden ingezet voor buitenwettelijke acties tegen politieke tegenstanders van president Erdogan”.

De NCTV noemt het ‘zorgelijk’ dat in Turkije paramilitaire knokploegen actief zijn en stelt dat een van die groeperingen ‘een Nederlandse afdeling heeft opgericht’. De bestaande scheidslijnen in de Turkse diaspora in Europa zijn hierdoor verder verdiept.

De NCTV waarschuwt dat de aanhoudende protesten in de provincie Al Hoceima, in het noorden van Marokko, kunnen leiden tot onrust binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap