9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Katholieke kerk probeert Derk Bolt vrij te krijgen

De katholieke kerk in Colombia gaat bemiddelen voor de vrijlating van de programmamakers Derk Bolt en Eugenio Follender. Dat melden diverse media in Colombia.

De programmamakers zitten vast op het grondgebied van de gemeente El Tarra in de provincie Noord-Santander, in de buurt van de grens met Venezuela. Het gebied wordt als onveilig betiteld door de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen, waaronder het ELN.

Pastoor Víctor Hugo Peña van de gemeente Tibú verklaarde aan de Colombiaanse radio dat respect moet worden getoond voor het werk van Bolt en Follender. Een hoge functionaris van de provincie Noord-Santander liet woensdag ook weten dat het leger de activiteiten gaat verminderen in het gebied waar Bolt en Follender worden vastgehouden. De autoriteiten hopen dat het daardoor makkelijker wordt onderhandelingen over de vrijlating van de Nederlanders te beginnen.

Demissionair minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken stelde dat het ministerie bezig is met de vrijlating. Koenders is in het kader van het Colombiaanse vredesproces het afgelopen jaar tweemaal in Colombia geweest. 

De ELN werd vanaf 1973 geleid door de Spaanse priester Camilo Perez, ook bekend als El Cura Perez. Na zijn dood in 1998 werd de leiding overgenomen door Nicolás Rodríguez Bautista, alias Gabino. De dood van Torres zorgde ervoor dat eind jaren zestig veel katholieken, vooral uit de armere klassen, zich aansloten bij de beweging. Veel meer dan bij de FARC lag het accent bij de ELN al meteen bij militaire acties en gewapende acties hebben altijd een centrale plaats ingenomen.