16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Macron benoemt Mounir Mahjoubi tot staatssecretaris Digitalisering

Mounir Mahjoubi is geboren in Parijs op 1 maart 1984, Hij is een Frans politicus van Marokkaanse oorsprong en is sindsmei 2017 staatssecretaris voor de digitalisering.

De ouders van Mounir Mahjoubi komen uit Afourar, in de regio van Béni-Mellal (Marokko), en emigreerden naar Frankrijk in de jaren negentienzeventig. Vader was huisschilder en moeder werkvrouw.

In 1997, hij was toen dertien, won hij de wedstrijd voor jonge uitvinders, georganiseerd door Science et Vie Junior. Toen hij achttien was, sloot hij zich voor een tijdje aan bij de Parti Socialiste. In 2006 nam hij deel aan de oprichting van Ségosphère, een webstek gemaakt om het contact tussen president kandidaat Ségolène Royal en de jonge generatie te vergemakkelijken.

In 2012 leverde hij diensten aan de campagne van François Hollande, op het gebied van digitalisering. In februari 2016 benoemde Hollande hem tot voorzitter van de Conseil national du numérique met als voornaamste opdrachten: de digitalisering van de kleine en middelgrote ondernemingen en de conversie binnen de universiteiten en het ondersteunen van de zwakkere onder hen.

In januari 2017 zette hij zich voltijds in voor de verkiezingscampagne van Emmanuel Macron als adviseur digitale strategie. Op 6 april 2017 werd hij kandidaat in Parijs van La République En Marche de partij van Macron voor de parlementsverkiezingen. Mahjoubi mag zich nu de nieuwe staatssecretaris voor Digitalisering noemen in het Kabinet van de Franse president Emmanuel Macron.