9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Politie gaat jihadpropaganda op internet monitoren

Een nieuwe politie-eenheid gaat vanaf september starten met het monitoren van jihadpropaganda op het internet.

Het team gaat bedrijven als Google, Twitter en Facebook vragen om berichten waarin bijvoorbeeld wordt opgeroepen om naar Syrië af te reizen, te verwijderen. Doel van het monitoren is “voorkomen dat mensen op slechte ideeën komen”.

De eenheid is onderdeel van een groter pakket met maatregelen om jihadisme en radicalisering aan te pakken en was al eerder aangekondigd door demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en voormalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Volgens Ed Kraszewski, woordvoerder van de Nationale politie, was een eerste test die vorig jaar plaatsvond succesvol,. Kraszewski zegt dat het even geduurd heeft voordat het team zijn werk kan gaan doen, omdat er binnen de overheid afspraken over het speciale team gemaakt moesten worden.