12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

NRC-lezers willen minder nieuws over terroristische aanslagen

Lezers van dagblad NRC willen minder nieuws over terroristische aanslagen dat meldt het dagblad na een online peiling van de krant.

In de peiling vroeg NRC of media ‘genoeg, te veel of te weinig’ aandacht aan aanslagen geven. Daarop zou bijna 60 procent van de respondenten het antwoord ‘te veel’ hebben gegeven.

Een deel van de respondenten zou vinden dat de berichten zorgen voor angst, en het idee vergroten dat de westerse wereld onveilig is. Journalist Joris Luyendijk gaf vorige maand zijn mening van soortgelijke strekking in een opiniestuk in NRC. “Er is in onze samenlevingen een informatie-infrastructuur ontstaan waarin journalisten en media aangemoedigd en financieel beloond worden het spelletje van de terroristen te spelen”

Maar de hoofdredacteuren van NOS Nieuws, NU.nl en de Volkskrant zijn het hier niet mee eens, zeggen zij in gesprek met NRC.

Plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws, Giselle van Cann en Gert-Jaap Hoekman (NU.nl) zeggen wel dat zij gestopt zijn met het berichten over onthoofdingen door IS. Hoekman zegt ook: “De piloot die in brand werd gestoken, laten we nooit zo zien. Ook de kop ‘IS claimt aanslag’ maken we niet meer. Dat maakt het te groot.” Cann over de onthoofdingen: “Het gebeurde zo vaak dat het geen nieuwswaarde meer had.”