18.1 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Iran koopt dertig Boeing 737-MAX in de VS

De Iraanse luchtvaartmaatschappij Aseman Airlines heeft bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing dertig nieuwe versies van het type Boeing 737-MAX gekocht. 

De baas bij Aseman, Hussein Alaei, betaalt circa 2,6 miljard euro voor de toestellen die tussen 2022 en 2024 worden geleverd. Alaei voorziet dat Aseman dan nog dertig van deze vliegtuigen gaat aanschaffen. Boeing verkocht eind vorig jaar tachtig toestellen aan de staatsonderneming Iran Air.

Iran heeft door jarenlange sancties als gevolg internationale twisten over de nucleaire ambities van het land, een enorme achterstand opgelopen in de burgerluchtvaart. Maar na het sluiten van het internationale nucleaire akkoord in 2015 is Teheran bij vliegtuigfabrikanten gaan winkelen. Bij Airbus bijvoorbeeld bestelde Iran Air honderd toestellen.