12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Emmanuel Macron gaat op bezoek naar Marokko

De Franse president Emmanuel Macron gaat woensdag en donderdag op bezoek naar Marokko. Het bezoek van de nieuwe president komt op een moment dat Marokko te maken heeft met stevige sociale onrust.

De protestacties richten zich onder meer op de gebrekkige sociale voorzieningen en de bestrijding van de corruptie in het land. De politie pakte tijdens de aanhoudende betogingen enkele honderden mensen op.

Het Elysée heeft nog geen officieel programma van het bezoek geopenbaard. De Franse media schreven afgelopen dagen dat Macron in elk geval de Marokkaanse koning persoonlijk ontmoet. De republiek en het koninkrijk hebben stevige banden op economisch gebied. De handel tussen de twee landen is levendig. Frankrijk is met Spanje voor Marokko de belangrijkste handelspartner. Frankrijk is bovendien de grootste buitenlandse investeerder in Marokko.

De keus van Macron voor Marokko is enigszins verrassend omdat Franse staatslieden in de regel als eerste van de zogenoemde Maghreb-landen Algerije bezoeken. Macrons voorgangers Sarkozy en Hollande vlogen wel als eerste naar Algiers.